Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından 2016 yılında 41 üniversite arasından seçilen ilk beş pilot üniversiteden biri olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanında ürettiği projelerini hızla hayata geçirdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya pilot projelerde yapılan çalışmaları ve gelinen aşamaları Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığında anlattı. 13 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen toplantıda Rektör Karakaya’ya pilot proje koordinatörleri ve proje yürütücüleri de eşlik etti. 

Rektör Karakaya: “Pilot Sağlık Projelerimizle Sağlık Mükemmeliyet Merkezi Oluşturmayı Amaçlıyoruz”

Jeotermal alanında hazırlanan üç pilot sağlık projesinin kabul gördüğünü anlatan Rektör Karakaya, JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi Projesi), AHİGETAM (Ahi Evran Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Uygulama Merkezi) ve SAUTER’in (Sporcu Sağlığı Araştırma Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi Projesi) Sağlık Mükemmeliyet Merkezi olarak tasarlanan bir kompleks içerisinde birlikte hayata geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. Pilot sağlık projeleri ile jeotermal kaynakların sağlık ve spor alanında etkin kullanımını sağlamak ve sağlık turizminin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yoluyla yerel-bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “JEOKAREM Projesi ile yüksek teknolojik donanıma, robotik cihazlara ve üst düzey rehabilitasyon alt yapısına sahip bir merkez planladık. Bu merkezde; rekabet gücü yüksek bir sağlık hizmeti sunarak ulusal ve uluslararası sağlık turizmi alanında önde gelen bir cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz. AHİGETAM Projesiyle de GETAT uygulamalarını ehliyet ve liyakat sahibi sağlık personelinden almak isteyen bireylere güvenli GETAT sağlık hizmeti sunarak Kırşehir’de sağlık turizmi çeşitliliği ve yaygınlığının artırılmasını amaçlıyoruz. SAUTER Projemiz sayesinde de spor yaralanması olan bireylerin cerrahi müdahalesi ve/veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmetlerini jeotermal kaynakları kullanarak daha etkin bir şekilde yapmak, sporcuların performans ölçümleri ve danışmanlık hizmeti taleplerinin karşılanması amaçlarımız arasında yer alıyor.”

Rektör Karakaya: “150 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi İçin İzinler Alındı”

Son iki yılda tamamlanan faaliyetlerin bölgesel kalkınmaya yaptığı etkiye de konuşmasında yer veren Rektör Karakaya, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle yapımına başlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinin geçici kabulünün tamamlandığını söyledi. Hastane izinlendirmesi için gerekli başvuruların yapılarak 41 yataklı mevcut FTR merkezinin 150 yataklı yeni FTR hastanesine taşınması konusunda izinlerin alındığını belirten Rektör Karakaya, gerekli tıbbi cihazlar için İl Sağlık Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapıldığını ve teknik şartnamelerin İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edildiğini kaydetti.

Rektör Karakaya: “Yatırımcıları Şehrimize Getirmek İstiyoruz”

Projeler kapsamında çalıştayların düzenlendiğine ve merkezler bünyesinde çeşitli tedavilerin uygulanmaya başladığına değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, projeler için hem eğitim alındığını hem de eğitimler verildiğini belirtti. Projelerle ilgili önümüzdeki iki yıl boyunca yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi veren Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Projelerimizi bölgemizde ve ülkemizde tanıtmayı istiyoruz. İç ve dış paydaşlarla özellikle de sektöre yatırım yapmak isteyen özel sektör temsilcileri ile koordinasyon toplantıları yaparak yatırımcıları şehrimize getirmeyi amaçlıyoruz. Ulusal ve uluslararası kongreler düzenleyerek bu konuda bilim insanlarını şehrimizde buluşturmak planlarımız arasında yer alıyor. Projeler için gerekli cihazları alarak teknik imkanları sağlamak ve personel eğitimini tamamlamak da hedeflerimizden biri.”

Rektör Karakaya: “Tarıma Dayalı Organize Seracılık Bölgesinin Kurulması İçin Çalışıyoruz”

Pilot sağlık projelerinin ardından Termal Seralarda Kümelenme, Kaba Yem Üretimi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim ile Eğitim ve Tanıtım Projesi hakkında da bilgi veren Rektör Karakaya, bu projelerle ulaşmak istedikleri hedefleri anlattı. Termal Seralarda Kümelenme Projesi ile çekirdek bir ailenin işletebileceği örnek bir sera modeli kurarak ilimizde kırsaldan kente göçü önleyecek alternatif bir faaliyet alanını oluşturmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kırşehir’de jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bölgeye seracılıkla ilgili danışmanlık yapmak ve tarıma dayalı organize seracılık bölgesinin kurulması çalışmalarına öncülük etmek istiyoruz. Kaba Yem Üretimi Projesi ile bölgede yem bitkileri kültürünü ve tarımını tanıtmak, nadas alanlarını daraltmak, şeker pancarı tarımı yapılan alanlarda ekim nöbetine silajlık mısır, sorgum, hayvan pancarı ve yem karpuzu gibi bitkilerin girmesini sağlamak amacındayız. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projemizle bölgede mevcut ceviz sektörünün sorunlarını gidermek ve sektörün güçlenmesi için çalışıyoruz. Ceviz üretim miktarının ve elde edilen ürünlerin değerlerini artıracak Ar-Ge destekli, üretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunarak il ve bölge ekonomisine katkı sağlamak bu proje ile ilgili amaçlarımız arasında yer alıyor. Eğitim ve Tanıtım Projemizle ise süreçlerinin ilerlemesine bağlı olarak video çekimleri, yazılı ve görsel yayım faaliyetleri ile ulusal ve yerel basında pilot üniversite projelerinin tanıtımı çalışmalarını yürütüyoruz.”

Projeler Sahada Hayat Bulmaya Devam Ediyor

Tarım ve tanıtım projeleri kapsamında son iki yılda tamamlanan faaliyetler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2700 m boru hattının yapımının tamamlanarak jeotermal suyun üniversitemize iletiminin sağlandığını söyledi. Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında çiftçi uygulamalarının yapılacağı ve Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği 1400 m² venlo tipi cam seranın proje ve dokümantasyon ihale sürecinin tamamlanarak 2019 yılı içinde yapım aşamasına geçildiğini kaydeden Rektör Karakaya, Ar-Ge Serasının 28 Şubat 2020 tarihinde açılacağının müjdesini verdi. Projelerin son durumları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Bölge koşullarına uyumlu ceviz çeşitlerinden oluşan bir klon bahçesi tesis ettik ve bölgeye uygun çeşitlerden tüplü aşılı ceviz fidanı üretimi yapıyoruz. Pilot projelerimizin Kırşehir’de tanınırlığını artırmak amacıyla Kırşehir’de faaliyet gösteren gazetelerde projelerimizin tam sayfa ilanlarının yayınlanmasını sağladık. Pilot projelerimizin interaktif tanıtımını yapmak için her proje için web tabanında kullanılan interaktif reklamlar ile kısa filmler hazırladık ve bu filmler yerel kanallarda dörder gün reklam kuşaklarında gösterildi.”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite seçildiği günden bu yana ulusal ve yerel medya organlarında yayınlanmak üzere yüzlerce tanıtıcı ve bilgilendirici haberinin yapıldığını anlatan Rektör Karakaya, pilot projeler kapsamında hazırlanan çok sayıda eğitim ve çalıştay düzenlendiğini belirterek bu çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Tamamlanan ve planlanan faaliyetlerin ihtisaslaşmaya etkisinden de bahseden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu alanda yapılan proje, tez, bilimsel yayın, bilimsel toplantı katılımı ve teknik personel eğitimleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Rektör Karakaya, projelerin yürütülmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili açıklamalarda bulunarak sözlerine son verdi.

Rektör Karakaya’nın ardından pilot proje yürütücüleri her bir projeye ilişkin yapılan çalışmaları ve gelinen aşamaları anlattı.