Erciyes Üniversitesi tarafından bölge üniversiteleri arasında iş birliğinin artırılması yoluyla; nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, ortak altyapıların kullanılması, katma değeri yüksek akademik çıktı elde edilmesi kapsamında III. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı gerçekleştirildi.
23 Şubat 2021 tarihinde online gerçekleşen çalıştaya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk katıldı.
Çalıştaya katılan üniversitelerin birbirini ve araştırma potansiyellerinin tanınmasının amaçlandığı toplantıda ilk konuşmayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Çalıştayda “Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” konulu sunumunu yapan Mandal konuşmasında bir araya gelme amaçlarının araştırmacıların, altyapı çalışanlarının ve öğrencilerin birlikte çalışmalarını sağlayacak yöntemler geliştirmek olduğunu kaydetti. Yükseköğretim kurumlarının tecrübe paylaşım toplantılarının önemine değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak kendilerinin de bu eş güdümlü çalışmalara her zaman destek vereceklerini belirterek hem düzenleyicilerin hem de uygulayıcıların bu çalışmalara sahip çıkmasının yapılan çalışmaları başarıya götüreceğine inandığını söyledi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’da bir konuşma yaptı. İş birliklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçtiğimizin altını çizen Gündoğan, TÜBİTAK, YÖK ve üniversitelerin bir araya gelerek araştırma ve inovasyon konusunda daha fazla kafa yormalarının önemine vurgu yaptı. YÖK’ün 2017’de başlattığı İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması projesinin de araştırma ve geliştirme süreçlerine katkıda bulunduğunu söyleyen Gündoğan, izleme ve değerlendirme komisyonları vasıtasıyla da üniversiteleri ve projeleri takip ettiklerini belli göstergeler dâhilinde de değerlendirmeler yaptıklarını dile getirdi.
Rektör Karakaya: “On Birinci Kalkınma Planındaki Stratejik Hedeflere Araştırma Teknikleri ile Katkı Vermek İstiyoruz”
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’da bir konuşma yaptı. Pilot üniversitelerden biri olarak icra ettikleri sürecin bir üst aşaması olan Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin onaylandığını kaydeden Rektör Karakaya, Ankara ve Selçuk Üniversiteleri ile bu süreç için iş birliği içerisinde hareket edeceklerini söyledi. Jeotermalin etkileri anlamında On Birinci Kalkınma Planında belirtilen örtü altı seracılığın ileri tekniklerle üretimini üniversite olarak üstleneceklerini dile getiren Rektör Karakaya, çalıştaydaki yapay zekâ, makine imalat ve tarım başlıklarını yakından takip edeceklerini belirtti. Üniversite olarak serada, örtü altı yetiştiricilikte verimliliği artırmak üzere led ışıklama ve yapay zekâ ile üretimle verimliliği artırmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, böylelikle Türkiye’nin On Birinci Kalkınma Planındaki stratejik hedeflere araştırma teknikleri ile katkı vermeyi amaçladıklarına da dikkat çekti. Projedeki ikinci hedeflerinin ise kimyasal kullanmaksızın biyolojik teknikler ve yöntemler sayesinde zararlılarla mücadele olduğunu belirten Rektör Karakaya, bu alanın büyük bir Ar-Ge gerektirdiğini ama aynı zamanda potansiyellerini ortaya çıkaracak bir alan olduğunu söyledi. Üçüncü hedeflerinin ise bölgenin coğrafik yapısı ve iklim değişikliklerine bağlı veya toprak kullanımından kaynaklı zararlıları önlemek üzere yeni üretim teknikleri ve bitki çeşitleri geliştirmek olduğuna değinen Rektör Karakaya, strese dayalı sebze üretimi ve tuz oranı artmış bölge topraklarında ne tip yaklaşımlarla çözüm üretecekleri üzerinde duracaklarını söyledi.