Ülkemizde İlk Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Üniversitemizde Kuruldu
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) girişimiyle, üniversitelerin güçlerini birleştirmek amacıyla "Jeotermal İleri Sera Teknolojileri", "Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler" ve "Gıda Arzı Güvenliğinde Dijital Teknolojiler" olmak üzere 3 stratejik alanda Türkiye'nin ilk ortak araştırma merkezleri kuruldu. Kurulan bu merkezler Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) resmi internet sayfasında büyük bir yer bularak yayınlandı. Bu merkezler sayesinde üniversitelerin güç, bilgi ve tecrübelerini birleştirerek ortak araştırma yapmaları planlanıyor. Bu merkezlerden biri olan “Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” üniversitemiz koordinatörlüğünde Ankara ve Selçuk Üniversiteleri iş birliğinde çalışmalarına hızla başladı.
Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelerle Seracılık Yapılacak
Üniversitemiz koordinatörlüğünde ve Ankara Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi iş birliğinde kurulmasına karar verilen Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinde, ulusal gıda arzı kapasitesinin artırılmasına yönelik ulusal hedef ve politikalar kapsamında öncelikli olarak belirlenen seracılık alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeye ileri teknikler kullanarak katkı sağlayan çalışmalar yapılacak.
Rektör Karakaya: “Bölgesel Misyonumuzu Verime Dönüştüreceğiz”
YÖK tarafından verilen görev ve açılan yeni merkezle ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yaşanan bu gelişmelerin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek desteklerinden dolayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve Yükseköğretim Kurulu üyelerine teşekkür etti. Bölgesel misyonlarının farkında olduklarını ve bunu en iyi şekilde verime dönüştürmek için çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “On Birinci Kalkınma Planı çerçevesinde kurulan merkez ile milletimizin temel değerleri doğrultusunda ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Şehrimizin bize sunduğu imkânlar ve bölgesel misyonla YÖK tarafından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Çünkü biz ürettiğimiz bilgiyi milletimizin menfaatine kullanmak amacıyla yolumuza devam ediyoruz. Bu merkezle birlikte yeni teknikler uygulayarak verimi arttıracağız ve seracılığı geliştireceğiz.”
Rektör Karakaya: “Pandemi Süresinde Tarımsal Gıdaların Güvenliği ve Arzınının Daha da Önemli Olduğunu Gördük”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2019 yılının son günlerinde ortaya çıkan bu yeni salgınının ölümcül sonuçlar doğurarak küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek bu dönemde görülen en büyük sorunun da gıda güvenliği ve gıda arzı olduğunu söyledi. Rektör Karakaya, gıdanın bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmesinin ülkelerin farklı alanlarda rekabet ettiği bir dönemde, toplumların sağlığı üzerinde yeni güvenlik yaklaşımlarının geliştirilmesini beraberinde getirdiğini ifade etti. Yaşadığımız yüzyılda, insan nüfusunun giderek arttığını sağlıklı yaşamın sürdürülebilirliği için temel ihtiyaç olan beslenmenin küresel sorun olarak karşımıza çıktığını dile getiren Rektör Karakaya, besin zincirinde en önemli halkayı oluşturan tarımsal gıdaların daha arzını ve güvenliğini sağlayabilmek ve tarımsal ekonomiye katkı sağlamak amacıyla böyle bir ortak merkez kurmayı planladıklarını vurguladı.
Rektör Karakaya: “Temel Görevimiz Eğitim-Öğretim, Ar-Ge ve Topluma Hizmet”
Üniversitemiz bünyesinde bulunan laboratuvarlar, teknik imkânlar ve akademik bilginin bu merkezde yapılan çalışmalar açısından önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, seracılığın gelişmesi için mesleki yeterlik açısından eğitimlerin de hızla devam edeceğini belirtti. Rektör Karakaya açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Gelişen dünyada üniversitelerin temel görevi eğitim-öğretim, Ar-Ge ve topluma hizmettir. Biz derslerimizde öğrencilerimizin düşünmeleri, sorgulamaları ve bunu faydaya dönüştürmeleri için uğraşıyoruz. Bunun yanı sıra yaptığımız araştırmalarla da topluma fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezimizde de yine bu amaçlarla önemli çalışmalar yapacağız. “