Ülkemizde tarımsal öğretiminin başlamasının 175. yıl dönümü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir program ile kutlandı. 13 Ocak 2021 tarihinde online olarak gerçekleşen kutlama programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya yaparak ülkemizde tarımsal öğretimin amaçları ve geldiği nokta hakkında bilgiler verdi. Tarım öğretimin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyi ve verimliliğin önemli ölçüde arttığını anlatan Kazankaya, bu artışa bağlı olarak ziraat mühendislerinin ülke tarımının ilerlemesindeki rollerine değindi. Tarım sektörü ve tarımsal üretimin toplumun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gibi hayati bir görevi icra ettiğini dile getiren Kazankaya, pandemi döneminde bu ihtiyaçların daha da belirginleştiğini ifade etti. Kırşehir genelinde ekili ve dikili alanlar hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Kırşehir’in tarımdaki önemine dikkat çekerek kutlama programına katkı veren herkese teşekkür etti.


Rektör Karakaya: “Dünyada Hiçbir Nimet Sonsuz Değil”

1846 yılında başlayan bilgiyle tarımı geliştirme faaliyetlerinin 175. yıl dönümünü tebrik ederek konuşmasına başlayan Rektör Karakaya, tarımın ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinde vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimin her geçen gün daha da önem kazandığını belirten Rektör Karakaya, tarım sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Klasik tarım anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini ve dünyada hiçbir nimetin sonsuz olmadığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, son dönemde yaşadığımız küresel etkilerle birlikte suyun doğru teknolojilerle tarımda kullanılmasının yaşadığımız kuraklığa ve bilinçsiz su kullanımına çare olabileceğini belirtti.

Rektör Karakaya: “Yüksek Teknoloji Onayıyla Araştırma ve Uygulama Merkezi Açacağız”

Tarımsal üretimin gelişmesinde ve yaygınlaşmasında üniversitelerin ön plana çıkmaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu noktada pilot projelerle Kırşehir çiftçisine her zaman destek verdiğini anlattı. Gayelerinin milletin zaruri ihtiyacı olan gıdayı düşük maliyet – yüksek verim ilkesiyle üretmek ve bu teknolojiyle üreticileri tanıştırmak olduğunu söyleyen Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Pilot projelerimizi kendi uhdemize düşeni paydaşlarımızla yürütmeye çalışıyoruz. Üretimde bölgeye uygun farklılaşan ürünleri üretmek ön plana çıkmada önemli. 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun sayesinde yüksek teknoloji onayıyla birlikte Araştırma ve Uygulama Merkezi açacağız. Bu noktada Kırşehir halkının ve kurumların desteğini arkamızda hissetmek önemli.’’


Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından günün anlam ve önemi üzerine Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin’de söz alarak “Kırşehir’de Tarım” isimli sunumunu yaptı. Pandemi süreciyle birlikte gıdanın sağlık kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Şahin, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesiyle birlikte hareket ederek tarımda teknoloji kullanımında ciddi mesafeler kat edeceklerine inandığını belirtti.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin’in konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Bölgesel Kalkınmaya Katkıları”, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak “Tarımsal Eğitim Öğretimin Önemi” ve Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Zeynep Rüveyda ise “Tarımsal Yüksek Öğretimden Öğrencilerin Beklentisi” konulu sunumlarını yaptılar. Sunumların ardından tarımsal öğretiminin başlamasının 175. yıl dönümü kutlama programı sona erdi.