Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Kazakistan’ın Bağımsızlık Süreci ve Türk-Kazak İlişkileri” konulu bir konferans yapıldı. 16 Aralık 2020 tarihinde AYDEP sistemimiz ve YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan konferansa konuşmacı olarak Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Cevheri, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin katıldı.
Çetin: “Kazak Yurdu Bağımsızlığını İlan Ettiğinde Onu İlk Tanıyan Ülke Türkiye Oldu”
Konferansın moderatörlüğünü yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Kazakistan’ın bağımsızlığının 29.yılını kutladığını belirterek 29 yıl önce Kazak yurdu bağımsızlığını ilan ettiğinde onu ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye ile Kazakistan arasında binlerce kilometre mesafe olmasına rağmen aynı kültür, aynı dil ve aynı dini paylaşan ülkeler olduklarına değinen Dekan Çetin, Türkiye’nin her zaman Kazak halkının yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti. Türk dünyasının aksakalı olan Kazakistan’ın Asya’nın parlayan yıldızına dönüştüğünü ve ülkemizle derin tarihi bağları olduğunu anlatan Çetin, 15 Temmuz Darbesi sonrası ülkemizi ilk ziyaret eden ve desteğini açıklayan ülkenin Kazakistan olduğuna da dikkat çekti.
Gökbel: “Orta Asya’nın Anadolu Ruhuna İhtiyacı Var”
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ise konuşmasına Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Cevheri’ye konferansa katılımları ve katkılarından dolayı teşekkür ederek başladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde altı yıl önce sadece sekiz misafir öğrencileri olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Gökbel, bugün bu sayının 1828’e ulaştığını ve bu öğrencilerin yarıya yakının da Orta Asya ülkelerinden geldiğini söyledi. Hoca Ahmet Yesevi’nin İslam’ın Anadolu’da yerleşmesi için en iyi öğrencilerini Anadolu’ya gönderdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bugün ise Orta Asya’nın Anadolu ruhuna ihtiyacı olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.
Cevheri: “Kazakistan ile Gönül Köprüleri Kurmalıyız”
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in konuşmasının ardından Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Cevheri sunumunu gerçekleştirdi. Kazakistan’ın 1734’ten 1991’e kadar iki buçuk asırdan fazla Sovyet işgalinde kaldığına değinen Mehmet Ali Cevheri, kültürel ve manevi anlamda kayıpları olan Kazakistan ile gönül köprüleri kurmalarının çok değerli olduğunu söyledi. İşgalinden bağımsızlığını kazandığı güne kadar Kazakistan’da çok büyük dramların yaşandığını ifade eden Cevheri, yapılan katliam ve kıyımlarda ülkenin nüfusunun üçte ikisini kaybettiğini dile getirdi. Bozkır kültüründen gelen milletlerin en önemli özelliğinin bağımsızlığına düşkün olmaları olduğunu belirten Cehveri, Kazakistan’ın aksakalı Nazarbayev’in 16 Aralık 1991’de akil devlet adamlığı sayesinde kansız bir şekilde bağımsızlığına kavuşmasının önemli olduğunu anlattı.
Cevheri: “Hoca Ahmed Yesevi’nin Birleştirici Bilgeliğine İhtiyacımız Var”
Türkiye ile Kazakistan arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinin, karşılıklı yatırımların yapılmasının, eğitim noktasında üniversitelerimizin misyonlarını yerine getirmesinin kritik önemde olduğunu belirten Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ali Cevheri, sıkı iş birliği ve dayanışma ile birçok zorluğun üstesinden gelinebileceğini söyledi. Kazakistan’ın eğitim alanında ve manevi anlamda imarında Hoca Ahmed Yesevi’nin birleştirici bilgeliğine ihtiyacımız olduğunu ifade eden Cevheri, İslam’ın referans alınması gerektiğini ve İslam kardeşliğine ülkemizde eğitim gören misafir öğrencilerin katkı yapacaklarına yürekten inandığını belirterek konuşmasını sonlandırdı.