Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyaretleri programı kapsamında üniversitemizde düzenlenen toplantının sonunda Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde yapımı tamamlanan Ar-Ge Serasının açılışı gerçekleştirildi. 28 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen açılışa YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İdris Şahin, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK ve TÜBİTAK yetkilileri ile üniversite yöneticileri katıldı.
Rektör Karakaya: “Ar-Ge Seramız Ülkemize, Bölgemize ve Üniversitemize Hayırlı Olsun”
Ar-Ge Serasının açılışında bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ar-Ge Serasının üniversitemizde yeni teknolojilerle yerli üretime destek sağlayacağını ve üniversitemiz öğrencileri için uygulama alanı oluşturulacağını söyledi. Serada öğrencilerin yanı sıra çiftçilere de seracılık eğitiminin verilerek kalkınmaya akademik anlamda katkı sağlanacağını vurgulayan Rektör Karakaya, jeotermal seralar ile bölgedeki çekirdek ailenin geçimine ve kadın istihdamına da destek olacaklarını kaydetti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, açılışını gerçekleştirdikleri Ar-Ge Serasının ülkemize, bölgemize ve üniversitemize hayırlı olmasını temenni etti.
Geleceğin ziraatçılarını yetiştirmeyi hedef edinen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ar-Ge Serası işletme binası, idari ve makine bölümleri olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Toplamda 465 m² olan Ar-Ge Serasının idari kısmı 262 m² ve makine kısmı ise 203 m²’den oluşuyor. İdari kısımda tarım üreticilerinin toplantılarını düzenleyeceği çok amaçlı bir salon, iki ofis, mutfak ve soğuk hava deposu yer alırken bin 535 m² olan venlo tipi cam araştırma serası yedi kompartımandan oluşuyor. Yedi kompartımanın altı kompartımanında topraksız tarım uygulaması ile Çelik Köklendirme, Topraksız Tarım Kesme Çiçek, Fide Üretim, Topraksız Tarım Katı Ortam, Hidroponik ve Aeroponik Uygulama, Alternatif Ürünler Üretim Serası ve bir kompartımanı da topraklı tarım serası oluşturuyor. Çeşitli üretim alanlarından oluşan Ar-Ge Seramızda çok çeşitli ürünler üretilmesi planlanıyor. Toplam alan içerisinde aynı zamanda 11 araçlık otopark yer alıyor.
Ar-Ge Seramızın açılışının ardından serayı gezen konuklara, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Jeotermal Seralarda Kümelenme Projesi Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak tarafından Ar-Ge Seramız hakkında ayrıntılı bilgi verildi.