Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2015 yılında başlatılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında bölgelerinin değerlerine göre pilot üniversite seçilen beş üniversite, üniversitemiz ev sahipliğinde bir araya geldi. Üniversitemiz tarafından organize edilen ve 21 Ocak 2019 tarihinde Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen Pilot Üniversiteler Yönerge Hazırlama Çalıştayına Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, üniversitelerin rektör yardımcıları, proje koordinatörleri ve ekipleri, daire başkanları, akademik ve idari personel ile basın mensupları katıldı.
Rektör Karakaya: “Pilot Üniversite Projesi Türkiye Projesidir”
Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayında açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaparak pilot üniversite projesinin hayat geçme aşamasını anlattı. Pilot üniversite projesinin Türkiye Yükseköğretiminin değişim projesi olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, bu proje ile Türkiye’deki üniversitelerin benzeşik olmayacağını ve Türkiye’nin eğitimine yeni bir yön verileceğini dile getirdi. Proje ile üniversitelerin içine doğduğu şehirlerin değerlerinin üzerinde çalışarak yeni değerler üretmenin amaçlandığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Pilot üniversite projeleri öncelikle bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere hazırlanmış bir projedir. Bu projeleri sadece Yükseköğretim Kurulu (YÖK) değil hükümet de önemle takip ediyor. Çünkü pilot üniversite projesi Türkiye projesidir.” Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayı ile pilot üniversite yönergesi hazırlanarak pilot üniversitelerin birbirleri ile deneyimlerini paylaşmasını ve projenin hedeflerini belirlemeyi amaç edindiklerini anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu projenin de sadece üniversiteyi kapsamadığını ve projenin başarılı olması için bir ilin tüm dinamiklerinin birlikte çalışması gerektiğini kaydetti. Pilot üniversite projesi ile artık üniversitelerin benzeşik olmaktan kurtulacağını söyleyen Rektör Karakaya, “Her bir üniversitenin kendi bölgesinde değer üretebildiğini artık ulusal anlamda ortaya koymamız gerekiyor.” dedi.
Başkan Bahçeci: “Üniversiteler Şehirlerin Gelişmesine Önemli Katkı Sunan Kurumlardır”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci söz alarak üniversitelerin şehirlerin gelişmesinde önemli bir katkısı olduğunu dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin böylesine önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapıyor olmasından mutlu olduğunu belirten Başkan Bahçeci, çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.
Vali Akın: “Üniversitemiz Kurulduğu Günden Bu Yana Bölgesine Katkı Sağlayan Bir Kurum”
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin konuşmasının ardından İlimiz Valisi İbrahim Akın bir konuşma yaptı. Akın konuşmasında, üniversitelerin ilim ve irfan, bilim ve teknoloji yuvası olduğunu söyleyerek Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana eğitim faaliyetinin yanı sıra bölgesine hizmet eden bir kurum olduğunu anlattı. Pilot üniversite rektörlerini Kırşehir’de ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getiren Vali Akın, çalıştaya katılan ekibe başarılar dileyerek çalıştaydan güzel sonuçlar elde edilmesi temennisinde bulundu.
Vali Akın’ın konuşmasının ardından pilot üniversite seçilen üniversitelerin rektörleri de söz alarak kısa bir konuşma yaptılar. İlk olarak tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak söz alarak çalıştaya katılma amaçlarına değindi. Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayının mevzuatta bulunan eksikliklerin giderilmesi ve her üniversitenin birbirinin tecrübesini paylaşması anlamında önemli bir çalıştay olduğunu söyleyen Çapak, Kırşehir’de bulunmaktan mutlu olduğunu kaydetti.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın konuşmasının ardından hayvancılık alanında pilot üniversite seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz bir konuşma yaptı. Korkmaz konuşmasında, Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayının proje kapsamında kurumsal ve resmi çerçeveyi oluşturmak için önemli bir toplantı olduğunu belirterek çalıştayın başarılı geçmesini diledi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın konuşmasının ardından tekstil, dericilik ve seramik alanlarında pilot üniversite seçilen Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş söz alarak bu proje ile üniversitelere yüklenen misyonun önemli olduğunu söyledi. Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayı ile birçok problemin ortadan kalkacağını anlatan Savaş, çalıştayın başarılı geçmesini diledi.
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın konuşmasının ardından sağlık ve çevre alanında pilot üniversite seçilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, çalıştayın başarılı gerçekleşmesini temenni etti.
Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayına geçilerek yönerge taslağı üzerinde çalışma ve genel değerlendirme yapılarak karşılıklı istişarelerde bulunuldu. Üniversitelerin projelerine uygun olarak ortak bir mevzuat belirleme çalışması için fikir alışverişi yapılmasının ardından çalıştay sona erdi.