Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile İlgili Bilgi Notu
2018 - 2019 eğitim - öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılacaktır. Sınav, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanacaktır.
YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır.
Türkiye genelinde 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavına 2.381.592 aday başvurmuş olup ilimizden sınava girecek aday sayısı ise 8.049’dur. Buna göre;
30 Haziran 2018 tarihinde saat 10:15’te başlayıp 135 dakika sürecek olan 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 2.381.592 aday
01 Temmuz 2018 tarihinde saat 10:15’te başlayıp 180 dakika sürecek olan 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 2.119.666 aday
01 Temmuz 2018 tarihinde saat 15:45’te başlayıp 120 dakika sürecek olan 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) 131.348.adayın katılımıyla gerçekleştirilecektir.
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir.
ÖSYM tarafından yayımlanan “Adayların ve Görevlilerin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca sınav sabahı adaylar kimlik kontrolleri yapılıp güvenlik kontrolünden geçtikten sonra binalara alınacaklardır.
Sınav binalarına, yanında sadece Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı (veya süresi geçerli pasaport) olan adaylar alınacaktır.
Adayların sınava gelirken dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmaktadır;
- Sınav binasına en geç sınav başlama saatinden 15 dakika öncesinde giriş yapılması gerektiğinden adayların bu kurala dikkat etmeleri son derece önemlidir.
- Yanında her türlü delici, kesici alet ve ateşli silah, anahtarlık, çanta, saat, cüzdan, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş (basit toplu iğne hariç) ve diğer takılar, cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık ile her türlü elektronik/mekanik cihaz, her türlü plastik, cam ve metal içerikli eşyalar, her türlü müsvedde kâğıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, kalem, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araç bulunduran adaylar sınav binasına alınmayacaktır.