Bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettiren ve yaptığı çalışmalarla katma değer üreten üniversitemizde balık derisinden jelatin üretimi yapıldı. Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emre Yavuzer ve Kaman Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümünden Öğr. Gör. Şefik Tekle’nin hazırladığı çalışma, atık balık derilerinden elde ettikleri jelatin ile bölgedeki balık ve gıda üreticilerine örnek oldu.
Vücutta yapısal bir görev üstlenerek deri, kemik ve tendon gibi dokularda yüksek miktarda bulunan jelatin, kolajenden elde edilen bir protein olup genellikle ucuz olmasından dolayı domuz derisinden elde ediliyor. Önemli bir gıda katkı maddesi olan jelatin aynı zamanda ilaç, kozmetik, fotoğraf, boya ve tarım ilaçları gibi çeşitli teknolojik ürünlerin üretiminde de kullanılıyor.
Ülkemizde balık derisi başta konserveleme işlemi olmak üzere ürünün işlenmesinden dolayı atık bir madde olarak değerlendiriliyor. Üniversitemizde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen jelatinin hem helal gıda sınıfında yer alması hem de domuz derisinden elde edilen jelatine göre daha ucuz olması nedeniyle balık derisinden jelatin üretimine başlandı. Balık derisinden jelatin üretimine ilişkin yaptıkları çalışma hakkında bilgiler aktaran Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emre Yavuzer şunları söyledi: “Balık derisinden ürettiğimiz jelatinlerin domuz derisinden üretilen jelatine göre daha ucuz, daha sindirilebilir ve esansiyel amino asit alımının daha kolay olduğunu yaptığımız çalışmalarla belirledik. Balık derisinden elde ettiğimiz jelatin ile balık yağı, çörekotu yağı, kekik yağı ve zencefil içeren jelibonlar hazırladık. Hazırlanan jelibonlarla duyusal analizleri ve raf ömürlerini inceleyerek ortaya çıkardığımız verileri balık işleme firmaları ile paylaştık.”
Üretime yönelik veri hazırlama süreçlerinin tamamlandığı çalışmada teknoloji transfer edilme aşamasına gelindi.