Yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına ışık tutan üniversitemiz, kazı çalışmalarına da çok önemli destekler vermeye devam ediyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından desteklenen ve Kaman ilçesi Savcılı-Kurutlu Köyünde gerçekleştirilen Kurutlu Kazısı, T.C. Bakanlar Kurulu Kararıyla 2015 yılından itibaren Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cem Erkman’ın başkanlığında devam ediyor.
Anadolu’nun ve Kırşehir’in doğa tarihi ile mirasının anlaşılması ve tanıtılması açısından kazı çalışmalarına ve yüzey araştırmalarına destek veren üniversitemiz, dünya doğa mirası içinde yer alan Kurutlu Kazı çalışmalarını yakından takip ediyor. Kurutlu, omurgalı fosillerinin korunup saklanması, incelenmesi ve bilim dünyasının yanında yeni nesillere de sunulması açısından önemli bir yer tutuyor.
Çalışmalar Üniversitemiz Laboratuvarlarında Yapılıyor
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Laboratuvarları ile Kurutlu Kazı Evi depolarında bu yıla ait çalışmaların yapıldığı kazı ile ilgili sonuçlar, Anadolu’nun paleobiyoçeşitlilik, paleocoğrafik, paleoekolojik ve biyostratigarfik problemlerinin çözülmesine önemli katkılar sağlıyor. Günümüzden yaklaşık 8-7 milyon yıl önce aralığına işaret eden Geç Miyosen dönem, tarihlendirilen dünyada eşine ender rastlanılan, oldukça zengin ve önemli omurgalı fosillerin varlığının tespit edildiği dönemdir. Yapılan kazıların sonucunda zürafalar (Giraffidae), gergedanlar (Rhinocerotidae), filler (Proboscidae), kemirgenler (Rodentia), sırtlanlar (Hyaenidae), kedigiller (Felidae), atlar (Equidae), boynuzlugiller (Bovidae), domuzlar (Suidae), kara kaplumbağaları (Testudinidae) ve kuyruksuz büyük maymunlara (Hominoidae) ait fosiller bulundu.
Neojen dönemden itibaren Anadolu Asya-Afrika-Avrupa kıtaları arasında bir geçiş köprü oluşturduğundan, memeli faunası ait göçlerinin takibi konumunda önemli bir yere sahip olan ve dünya bilim insanlarının dikkatini çeken Kurutlu Kazısı sonucunda elde edilecek sonuçlar merakla bekleniyor.