Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratılması ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması amacıyla YÖK tarafından 2018 yılında başlatılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” sahiplerini buldu. Üniversitemizin 3 birimi “Mekânda Erişilebilirlik” konusunda engellilere yönelik yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı Turuncu Bayrak almaya hak kazandı.
Çiçekdağı Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Bağbaşı Yerleşkesi ile Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında Turuncu Bayrak alan üniversitemiz, geçtiğimiz yıl düzenlenen Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreninde de 8 birimi ile “Mekânda Erişilebilirlik” konusunda engellilere yönelik yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı Turuncu Bayrak almaya hak kazanmıştı.
Koronavirüs Salgını nedeniyle 24 Haziran 2020 tarihinde video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen 2020 Engelsiz Üniversiteler Ödül Törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.
YÖK olarak, ağır pandemi sürecinde Türk yükseköğretiminin etkin bir şekilde yönetilmesi için devletin aldığı kararlar çerçevesinde, çevik bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, engelli öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal-kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018'den bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verildiğini anlattı. Engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların sevindirici olduğunu ifade eden Saraç, "Engelsiz Üniversite Ödülleri” için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategoriler için 668 başvuru yapılırken bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısının 841'e ulaştığını açıkladı.
Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekânda Erişilebilirlik”, “Eğitimde Erişilebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.
Rektör Karakaya: “Engelli Vatandaşlarımızın Hayatına Dokunmalıyız”
Kazanılan ödülden dolayı mutluluğunu dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. İş ve eğitim hayatında olduğu kadar, sosyal hayatta da daha aktif bir yaşam sürmeleri adına bütün engelli vatandaşların daima yanlarında olduklarını belirten Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Engelli bireylere destek çıkarak onların hayatına dokunmamız gerekir. Üniversite olarak tüm hizmet alanlarında erişilebilir mekânlar inşa ederek engelli bireylerin üniversitemizdeki tüm imkânlardan, sosyal alanlardan, açık ve kapalı mekânlardan rahatlıkla yararlanmasını sağladık ve bundan sonra da gerekli tüm düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Hayatın her alanında engelli vatandaşlarımıza yer açarak onların önündeki engelleri kaldırmalıyız. Engelli vatandaşlarımızın fırsat eşitliğinden yararlanması adına üniversitemizde birçok alanda farklı çalışmalar gerçekleştirdik. İçimizde barındırdığımız sevgi ile toplumsal farkındalığı artırmaya devam edeceğiz.”